Aikido

Wat is Aikido?

Aikido is een bewegingskunst voor alle leeftijden voor zowel man, vrouw of kind, afkomstig van de Japanse krijgkunst. Aiki-Budo of Aiki Jitsu. Het is ontwikkeld door Morihei Ueshiba, ook wel O Sensei genoemd, wat "grote leraar" betekent.

Aikido heeft een sterk filosofische inslag waardoor je door middel van specifieke oefeningen en bewegingen jouw Ki (lichaamskracht) leert te (her)ontdekken en te gebruiken tegen een op jou gerichte aanval. Het is dus vooral een efficiƫnte manier van verdedigen door gebruik te maken van cirkel- en spiraalvormige bewegingen waardoor de (spier)kracht en de agressie van de aanvaller omzeild worden en tegen hem gebruikt worden.

Aikido behoeft geen kracht en men hoeft ook geen atleet te zijn om bij ons te kunnen oefenen, de basisconditie komt vanzelf door te oefenen en te trainen. Ook elke vorm van machogedrag is overbodig, want bij ons leert men dan ook niet vechten. Het is geen vechtsportclub, wel leert men op een relaxte manier omgaan met verdedigingstechnieken. Jong en oud, man en vrouw trainen allemaal samen om zo tot een mooie harmonie te komen.

Ronin Aikido is een erkende feitelijke vereniging van de gemeente Ichtegem en is aangesloten bij een federatie waar verschillende clubs samen werken. Het is een overkoepelend orgaan genaamd Aikilibre. Daardoor zijn onze leden ondermeer beter verzekerd en is er veel mogelijkheid voor het volgen van aikidostages. Ook komen er op heel regelmatige basis gastleraren bij ons langs om de lessen te verzorgen waardoor het pakket van kennis en oefeningen aanzienlijk uitgebreid wordt.

In Aikido wordt tevens ook veel geoefend met de Boken (Japans houten zwaard) en de Jo (Japanse houten stok). Tevens zijn er ook nog afweertechnieken met de Tanto (Japans houten mes).

Daar het element "competitie" bij Aikido ontbreekt, ervaart de beoefenaar of "aikidoka" geen enkele prestatiedruk bij het beoefenen van deze elegante krijgskunst. Het moet vooral leerrijk en leuk blijven.

Kom ons gerust eens bezoeken, iedereen is altijd welkom en misschien tot binnenkort op de mat.

groetjes
Franky

Aikido